Acupunctuur Imik

Acupunctuur

De behandeling vindt plaats door het plaatsen van naalden op de behandelpunten. Deze richt zich meestal op de meridianen, de energiebanen in het lichaam. De meridianen en de organen die hierbij horen worden door de naalden gestimuleerd waardoor het lichaam weer meer in balans wordt gebracht. Acupunctuur kan positieve uitwerking hebben bij onder meer de behandeling van menstruatieproblemen, bij rug-, nek- en schouderklachten en bij verslavingen. In de acupunctuur is het belangrijk om ook naar de kern van het probleem te zoeken, dus wat is de invloed van de psyche, de emoties en het geheel op het lichaam. Acupunctuur behoort tot de alternatieve geneeskunde.

Diagnose

De meeste patiŽnten die naar een acupuncturist komen hebben al eerder contact gehad met de huisarts of specialist en weten de westerse naam voor hun aandoening. Een diagnose stellen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is op andere principes gebaseerd dan we westers gewend zijn.

Observatie

Meteen als de patiŽnt bij een acupuncturist binnenstapt, begint de observatie. Hoe ziet de patiŽnt eruit, is hij gezet of juist mager? Hoe is de kleur van de huid? Glanst het haar of juist niet? Hoe gedraagt hij zich; is hij snel of langzaam in het praten of bewegen? Op deze manier is te bepalen of de persoon meer Yin of Yang in zich heeft. Alleen al door te kijken wordt belangrijke informatie verzameld

De gezichtsdiagnose

Vervolgens gaat de acupuncturist het gezicht beter bekijken. Hoe zien de wenkbrauwen eruit? Zijn ze lang of kort, chaotisch of ordelijk. Ook de grootte van de ogen geeft de acupuncturist veel informatie. Zitten er verkleuringen in het gezicht? Zitten ze rondom de mond of rond de slaap? En hoe diep is de gleuf die tussen mond en neus zit? Zijn er veel kraaienpoten en hoe lopen ze? Al deze informatie geeft de acupuncturist niet alleen inzicht de persoon, maar ook een aanwijzing naar de kwalen.

Vraaggesprek

Tijdens het vraaggesprek kunt u o.a. vragen verwachten over uw eetlust, de stoelgang, uw slaappatroon. Bij vrouwen is de menstruatiecyclus een belangrijke factor in de energie huishouding, ook hier zullen vragen over gesteld worden. De normale levensfunctie is voor de TCM erg belangrijk.

De polsdiagnose

Voor de acupuncturist is het voelen van de pols een van de belangrijkste manieren om tot een juiste diagnose te komen. Op beide polsen wordt op drie verschillende plaatsen de pols gevoeld. Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte en snelheid van de pols te voelen, is het mogelijk om meer te weten te komen over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de organen.

De tongdiagnose

Het bekijken van de tong is eveneens belangrijk. Bepaalde zones op de tong geven informatie over de organen. Is er sprake van beslag op de tong? Wat is de kleur hiervan? Waar zit het voornamelijk? Is de tong gaaf of heeft deze cracks (scheurtjes). De vorm en de kleur zijn eveneens van belang.

De handdiagnose

Het bekijken van de handen is ook belangrijk. Bepaalde zones op de hand geven informatie over de organen. Zien de nagels er blauwig uit? Zijn de nagels bol of hol? Voelt de hand vochtig of droog aan? Is de hand zacht of hard?

header

T 06  2872  7030

info@acupunctuur-imik.nl


Lid van Nederlandse vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde Zhong